Home - Ik zoek een woning - Huren, hoe werkt dat?

Huren, hoe werkt dat?

Bent u op zoek naar een woning? Beter Wonen Vechtdal biedt hier elke week vanaf donderdag 14.00 uur tot maandag 17.00 uur de vrijgekomen woningen aan. Naast huurwoningen bieden we ook koopwoningen en garages aan.

Een woning huren van Beter Wonen Vechtdal, hoe gaat dat nou in z'n werk? Hieronder hebben we voor u alles op een rijtje gezet. Mochten er nog vragen zijn, neemt u dan gerust contact met ons op via 0523 - 285 285.

Als u nog geen woning van Beter Wonen Vechtdal huurt en u bent 18 jaar of ouder dan kunt u zich gratis inschrijven als woningzoekende.

 direct inschrijven

U ontvangt een e-mail met daarin uw inschrijfnummer en een link om een account aan te maken op onze website. Vervolgens kunt u direct reageren op ons woningaanbod.


Al huurder?
Huurt u al een woning van Beter Wonen Vechtdal en bent u op zoek naar een andere woning, dan hoeft u zich niet opnieuw als woningzoekende in te schrijven. U kunt gewoon reageren op ons woningaanbod. De datum waarop u uw huidige huurcontract met ons afsloot, is dan uw inschrijfdatum.


Wij toetsen uw inkomen vóórdat we u een woning kunnen toewijzen. Dit doen wij uitsluitend door middel van een inkomensverklaring van de Belastingdienst. Ook als u géén inkomen hebt, moet u een inkomensverklaring inleveren. Op de verklaring moét een bedrag vermeld staan.

Geen inkomensverklaring? Geen woning!

Inkomensverklaring aanvragen

De inkomensverklaring kunt u zelf online of telefonisch opvragen bij de Belastingdienst.

Online opvragen

Via de website van de Belastingdienst kunt u de Inkomensverklaring online opvragen. U moet dan wel een DigiD hebben. Heeft u deze nog niet? Maak hier dan eerst zelf een DigiD aan.

 • Ga naar mijn.belastingdienst.nl en log in met uw DigiD.
 • Na het inloggen klik op 'Inkomstenbelasting' in de blauwe horizontale balk bovenaan de pagina.
 • Kies het juiste jaar. Dit is nu '2016'. De Inkomensverklaring over 2017 is pas in juni/juli 2018 beschikbaar.
 • Klik vervolgens onderaan de pagina op 'Inkomen 2016' (een blauwe balk).
 • Klik op 'een Inkomensverklaring afdrukken'. De Inkomensverklaring wordt dan geopend.
 • Print de inkomensverklaring uit.
 • De inkomensverklaring kun je bij ons afgeven aan de balie.

 

Telefonisch opvragen

Liever telefonisch opvragen? Dat kan via de BelastingTelefoon: (0800) 0543.

 • U krijgt een keuzemenu.
 • Kies in het eerste keuzemenu voor de optie 'andere vraag'.
 • Kies in het volgende keuzemenu's voor de optie 'Inkomensverklaring'.
 • Voer uw Burgerservicenummer in (deze staat o.a. op uw identiteitsbewijs) en sluit af met een #.
 • U ontvangt binnen 5 werkdagen de Inkomensverklaring over 2016.

 

Wanneer moet u de inkomensverklaring inleveren?
De inkomensverklaring moet u bij ons inleveren op het moment dat u kandidaat bent voor een woning en een aanbiedingsbrief van ons heeft ontvangen. In deze aanbiedingsbrief staat vermeld op welke datum en tijdstip u het formulier bij ons moet inleveren, samen met de overige gegevens.

Alleen de meest recent beschikbare originele inkomensverklaring wordt geaccepteerd. Op dit moment is dat de inkomensverklaring 2016.

Om tot een actueel inkomen te komen passen we een door de overheid opgelegde ophogingsfactor toe. Uw inkomen komt daarmee iets hoger uit dan het bedrag dat op de inkomensverklaring staat. Met dat berekende inkomen, stellen we vast of u in aanmerking komt voor een bepaalde huurwoning.


Sinds 1 juli 2015 geldt de nieuwe Woningwet. Daarin staat dat woningcorporaties 'passend' moeten toewijzen. De overheid wil zo voorkomen dat mensen met lage inkomens met huurtoeslag in te dure huizen gaan wonen.

Bij het toewijzen van woningen aan mensen met een inkomen tot en met de huurtoeslaggrens gelden bepaalde maximale huurprijzen. Die zijn afhankelijk van het inkomen en de gezinssamenstelling. Het schema hieronder geeft dat weer.

(klik voor een vergroting)

Hoe hoog mag uw huur zijn

Hoe wijzen we toe?

Aan de hand van uw recente inkomensverklaring kijken we of de huurprijs van de woning waarin u geïnteresseerd bent, passend is bij uw inkomen en gezinssamenstelling.

Om tot een actueel inkomen te komen passen we een door de overheid opgelegde ophogingsfactor toe. Uw inkomen komt daarmee iets hoger uit dan het bedrag dat op de inkomensverklaring staat. Met dat berekende inkomen, stellen we vast of u in aanmerking komt voor een bepaalde huurwoning.


Elke donderdag om 14.00 uur worden op deze website de huurwoningen geadverteerd. U kunt wekelijks op maximaal 2 huurwoningen reageren. De eerste keer moet u een account aanmaken op onze website. U kiest zelf een gebruikersnaam en wachtwoord. De volgende keer kunt u met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct inloggen en reageren.

U kunt reageren tot maandag 17.00 uur

Wilt u reageren op een koopwoning dan belt u met onze verkoopconsulent: 0523 - 285 285.


Beter Wonen Vechtdal nodigt twee personen uit voor een bezichtiging van de huurwoning. We selecteren op basis van inschrijfdatum en woonduur. Degene met de langste inschrijf- of woonduur, gaat voor. We werken dus niet met een wachtlijst. Na een bezichtiging wordt er aangegeven of er interesse is in de huurwoning. Degene die het langst staat ingeschreven en geïnteresseerd is krijgt de huurwoning dan aangeboden.

Voor woningen in De Krim hebben we een speciale toewijzingsprocedure. Het betreft een voorrangsregeling voor woningzoekenden met een sociale- en/of een economische binding met De Krim. Meer informatie over deze procedure.

Verantwoording toewijzing

Hieronder vindt u de woningen die de afgelopen weken op deze website werden aangeboden. In de derde kolom ziet u wat de inschrijfdatum was van de persoon aan wie de woning is toegewezen.

PlaatsStraatDatumReacties
Hardenberg K.Doormanlaan 28 06 januari 2011 38
Hardenberg Klaproos 72 03 mei 2012 63
Hardenberg Rustenbergherstraat 50 01 oktober 2013 16
Hardenberg Adm. Helfrichstraat 113 29 september 2015 19
Slagharen Boekweitstraat 11 08 maart 2017 14
Kloosterhaar Duytschstraat 21 06 juni 2012 14
Dedemsvaart Mesdagstraat 18 13 april 2015 09
Hardenberg J.H.Prengerlaan 16 12 november 2010 53
Hardenberg Oelenveerstraat 76 24 februari 2015 43
Slagharen Bolsterstraat 38 07 januari 2017 11
Gramsbergen de Oostermaat 2 27 oktober 2016 7
de Krim Noorderkroon 7 14 maart 2016 9
Bergentheim v.L.Stirumstraat 23 15 oktober 2014 20
De Krim Horstra's Hof 5 07 september 2017 6

Soms kan Beter Wonen Vechtdal woningzoekenden met voorrang een ander huis aanbieden. Maar dat gebeurt slechts bij hoge uitzondering en in acute noodsituaties. Want als één woningzoekende voorrang krijgt, moet een ander langer wachten. Maar wanneer is iemand of een situatie urgent?

Dat leest u in onze brochure Met voorrang een ander huis.

Personen met urgentie krijgen alleen voorrang op huurwoningen die gelabeld zijn voor urgenten, maar kunnen ook op de overige huurwoningen reageren; in deze situatie geldt alleen de inschrijfdatum. 

Mensen uit een sloopwoning of 'te verkopen-woning' gaan wél altijd voor. Maar ook zij moeten zélf reageren op de vrijgekomen huurwoningen. 


Huurtoeslag is een toeslag die u als huurder kunt aanvragen als de huur in verhouding tot uw inkomen te hoog is. Of u recht heeft op huurtoeslag hangt af van uw inkomen en de huurprijs die u voor uw woning betaalt. Ook telt uw leeftijd, uw eigen vermogen en de samenstelling van huishouden mee. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.


Beter Wonen Vechtdal verhuurt ongeveer 3.500 woningen in alle prijsklassen en voor alle doelgroepen in Hardenberg, Gramsbergen, De Krim, Slagharen, Lutten, Bergentheim, Bruchterveld, Kloosterhaar, Sibculo en Mariënberg.

We hebben een overzicht van ons woningbezit per kern gemaakt.


Met spoed een woning nodig? Wie weet komt u in aanmerking voor urgentie.

Let op:

Staat u bij ons ingeschreven en wijzigt er iets in uw gegevens? Dan kunt u dit zelf aanpassen. Bovenaan de pagina vindt u ''Gegevens wijzigen''.

Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.