Huren, hoe werkt dat?

Bent u op zoek naar een woning? Vanaf 30 januari staan alle beschikbare huurwoningen van Beter Wonen Vechtdal én De Veste overzichtelijk bij elkaar op www.ThuistrefferVechtdal.nl.

Een woning huren van Beter Wonen Vechtdal, hoe gaat dat nou in z'n werk? Hieronder hebben we voor u alles op een rijtje gezet. Mochten er nog vragen zijn, neemt u dan gerust contact met ons op via 0523 - 285 285.

Binnenkort verandert de manier waarop wij beschikbare woningen aanbieden op onze website.
Daarom plaatsen wij tót 30 januari géén woningen meer op onze website. Ook kunt u zich niet inschrijven als woningzoekende, inloggen, of gegevens wijzigen.

 

Staat u al ingeschreven?

Wij verhuizen alle inschrijvingen naar deze nieuwe website. Het enige dat u hoeft te doen is uw inschrijving activeren. Alle woningzoekenden ontvangen uiterlijk 2 februari een brief met uw nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kunt u uw inschrijving opnieuw activeren. Let op: u heeft hiervoor één jaar de tijd. Daarna vervalt uw inschrijving en opgebouwde inschrijfduur!

Staat u bij beide woningcorporaties ingeschreven? Dan voegen wij uw inschrijvingen samen.
U behoudt de langste inschrijfduur.

Staat u nog niet ingeschreven?

Als u nog geen woning van Beter Wonen Vechtdal huurt en u bent 18 jaar of ouder dan kunt u zich vanaf 30 januari gratis inschrijven als woningzoekende op www.thuistreffervechtdal.nl

Al huurder?

Huurt u al een woning van Beter Wonen Vechtdal en bent u op zoek naar een andere woning, dan hoeft u zich niet opnieuw als woningzoekende in te schrijven. U kunt gewoon reageren op ons woningaanbod via ThuistrefferVechtdal.nl. De datum waarop u uw huidige huurcontract met ons afsloot, is dan uw inschrijfdatum.


Wij toetsen uw inkomen vóórdat we u een woning kunnen toewijzen. Dit doen wij uitsluitend door middel van een inkomensverklaring van de Belastingdienst. Ook als u géén inkomen hebt, moet u een inkomensverklaring inleveren. Op de verklaring moét een bedrag vermeld staan. Geen inkomensverklaring? Geen woning!

De inkomensverklaring kunt u zelf online of telefonisch opvragen bij de Belastingdienst.

Online opvragen

Via de website van de Belastingdienst kunt u de Inkomensverklaring online opvragen. U moet dan wel een DigiD hebben. Heeft u deze nog niet? Maak hier dan eerst zelf een DigiD aan.

 • Ga naar mijn.belastingdienst.nl en log in met uw DigiD.
 • Na het inloggen klik op 'Inkomstenbelasting' in de blauwe horizontale balk bovenaan de pagina.
 • Kies het juiste jaar. Dit is nu '2016'. De Inkomensverklaring over 2017 is pas in juni/juli 2018 beschikbaar.
 • Klik vervolgens onderaan de pagina op 'Inkomen 2016' (een blauwe balk).
 • Klik op 'een Inkomensverklaring afdrukken'. De Inkomensverklaring wordt dan geopend.
 • Print de inkomensverklaring uit.
 • De inkomensverklaring kun je bij ons afgeven aan de balie.

Telefonisch opvragen

Liever telefonisch opvragen? Dat kan via de BelastingTelefoon: (0800) 0543.

 • U krijgt een keuzemenu.
 • Kies in het eerste keuzemenu voor de optie 'andere vraag'.
 • Kies in het volgende keuzemenu's voor de optie 'Inkomensverklaring'.
 • Voer uw Burgerservicenummer in (deze staat o.a. op uw identiteitsbewijs) en sluit af met een #.
 • U ontvangt binnen 5 werkdagen de Inkomensverklaring over 2016.

Wanneer moet u de inkomensverklaring inleveren?

De inkomensverklaring moet u bij ons inleveren op het moment dat u kandidaat bent voor een woning en een aanbiedingsbrief van ons heeft ontvangen. In deze aanbiedingsbrief staat vermeld op welke datum en tijdstip u het formulier bij ons moet inleveren, samen met de overige gegevens.

Alleen de meest recent beschikbare originele inkomensverklaring wordt geaccepteerd. Op dit moment is dat de inkomensverklaring 2016.

Om tot een actueel inkomen te komen passen we een door de overheid opgelegde ophogingsfactor toe. Uw inkomen komt daarmee iets hoger uit dan het bedrag dat op de inkomensverklaring staat. Met dat berekende inkomen, stellen we vast of u in aanmerking komt voor een bepaalde huurwoning.


Sinds 1 juli 2015 geldt de nieuwe Woningwet. Daarin staat dat woningcorporaties 'passend' moeten toewijzen. De overheid wil zo voorkomen dat mensen met lage inkomens met huurtoeslag in te dure huizen gaan wonen.

Bij het toewijzen van woningen aan mensen met een inkomen tot en met de huurtoeslaggrens gelden bepaalde maximale huurprijzen. Die zijn afhankelijk van het inkomen en de gezinssamenstelling. Het schema hieronder geeft dat weer.

(klik voor een vergroting)

hoe hoog mag uw huur zijn 2018

Hoe wijzen we toe?

Aan de hand van uw recente inkomensverklaring kijken we of de huurprijs van de woning waarin u geïnteresseerd bent, passend is bij uw inkomen en gezinssamenstelling.

Om tot een actueel inkomen te komen passen we een door de overheid opgelegde ophogingsfactor toe. Uw inkomen komt daarmee iets hoger uit dan het bedrag dat op de inkomensverklaring staat. Met dat berekende inkomen, stellen we vast of u in aanmerking komt voor een bepaalde huurwoning.


Op de websites van Beter Wonen Vechtal en De Veste staat geen woningaanbod meer.
U gaat daarom vanaf 30 januari naar www.ThuistrefferVechtdal.nl om het aanbod te bekijken en te reageren op woningen.

Let op

Voorheen hadden we van donderdag tot en met maandag onze beschikbare woningen online staan. Vanaf 30 januari staat ons woningaanbod niet alleen op een nieuwe website, maar wordt het woningaanbod elke dag aangevuld en ververst! U heeft per woning 4 dagen de tijd om te reageren.


Wilt u reageren op een koopwoning? Bel dan met onze verkoopconsulent: 0523 - 285 285.


Beter Wonen Vechtdal nodigt twee personen uit voor een bezichtiging van de huurwoning. We selecteren op basis van inschrijfdatum en woonduur.

Degene met de langste inschrijf- of woonduur, gaat voor. We werken dus niet met een wachtlijst. Na een bezichtiging wordt er aangegeven of er interesse is in de huurwoning. Degene die het langst staat ingeschreven en geïnteresseerd is krijgt de huurwoning dan aangeboden.

BRP uittreksel

Als u een woning van ons krijgt aangeboden, is de woningtoewijzing onder voorbehoud van een goede verhuurdersverklaring (als u op dit moment huurt) òf van een uittreksel van de Basis Registratie Personen met adreshistorie (als u nu inwonend bent of in een koopwoning woont).

Aanvragen

Het BRP uittreksel is op te vragen bij uw gemeente, maar kunt u ook zelf online opvragen via mijnoverheid.nl

Online opvragen

Via mijnoverheid.nl kunt u de Inkomensverklaring online opvragen. U moet dan wel een DigiD hebben. Heeft u deze nog niet? Maak hier dan eerst zelf een DigiD aan.

 • Ga naar mijnoverheid.nl en log in met uw DigiD.
 • Na het inloggen klik op 'menu' links in de blauwe balk bovenaan de pagina.
 • Klik op ‘persoonlijke gegevens’ en vervolgens op ‘basis personen’.
 • Vervolgens verschijnt de pagina ‘basisregistratie personen’ waar u uw “naamgegevens” en daaronder uw “adresgegevens” kunt lezen.
 • Print deze pagina’s uit of sla deze als pdf-bestand op.
 • Het uittreksel kunt u bij ons afgeven aan de balie of digitaal aan ons sturen.

De Krim

Voor woningen in De Krim hebben we een speciale toewijzingsprocedure. Het betreft een voorrangsregeling voor woningzoekenden met een sociale- en/of een economische binding met De Krim. Meer informatie over deze procedure.


Hieronder vindt u de woningen die de afgelopen weken op deze website werden aangeboden. In de derde kolom ziet u wat de inschrijfdatum was van de persoon aan wie de woning is toegewezen.

PlaatsStraatDatumReacties
Hardenberg Beatrixstraat 22 01 juli 1952 62
Hardenberg Kruserbrink 185 12 oktober 2015 33
Hardenberg Rustenbergherstraat 14 28 september 34
Hardenberg Leeuwerikstraat 19 26 september 2012 37
Lutten Ribesstraat 31 12 juli 2015 32
Bergentheim v.L.Stirumstraat 18 18 november 2015 20
Gramsbergen de Schakel 7 26 juli 2015 22
Marienberg Prof.Waterinkstraat 3 27 maart 2015 26
Hardenberg Leeuwerikstraat 9 19 juli 2015 24
Gramsbergen Hattemattestraat 40 17 februari 2009 10
Bergentheim Kerkweg 51 29 januari 2014 27
Bergentheim D.v.Maasdamstraat 4 08 september 2015 18
Hardenberg de Spinde 17 31 december 2011 7
Hardenberg Herderstasje 3 12 augustus 2017 3
Hardenberg Herderstasje 34 20 september 2006 12
Kloosterhaar Schoolstraat 55 15 mei 2015 24

Soms kan Beter Wonen Vechtdal woningzoekenden met voorrang een ander huis aanbieden. Maar dat gebeurt slechts bij hoge uitzondering en in acute noodsituaties. Want als één woningzoekende voorrang krijgt, moet een ander langer wachten.

Maar wanneer is iemand of een situatie urgent? Dat leest u in onze brochure Met voorrang een ander huis.

Personen met urgentie krijgen alleen voorrang op huurwoningen die gelabeld zijn voor urgenten, maar kunnen ook op de overige huurwoningen reageren; in deze situatie geldt alleen de inschrijfdatum.

Mensen uit een sloopwoning of 'te verkopen-woning' gaan wél altijd voor. Maar ook zij moeten zélf reageren op de vrijgekomen huurwoningen.


Huurtoeslag is een toeslag die u als huurder kunt aanvragen als de huur in verhouding tot uw inkomen te hoog is.

Of u recht heeft op huurtoeslag hangt af van uw inkomen en de huurprijs die u voor uw woning betaalt. Ook telt uw leeftijd, uw eigen vermogen en de samenstelling van huishouden mee.

Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.


Beter Wonen Vechtdal verhuurt ongeveer 3.600 woningen in alle prijsklassen en voor alle doelgroepen in Hardenberg, Gramsbergen, De Krim, Slagharen, Lutten, Bergentheim, Bruchterveld, Kloosterhaar, Sibculo en Mariënberg.

We hebben een overzicht van ons woningbezit per kern gemaakt.


Brochures
Formulieren

Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.